Çevre Yönetimi
Çevre Yönetimi
Arçelik, iklim kriziyle mücadele konusundaki kararlılığı ve sürdürülebilirlik yaklaşımı doğrultusunda, yeni nesil süreçler sayesinde ürünlerinin yaşam döngüsü boyunca çevresel etkilerini en aza indirmeye ve değer zincirinin tüm aşamalarını etkin bir biçimde yöneterek çevresel ayak izini azaltmaya çalışır.
Üyelikler
Arçelik, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) ve Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) üyesidir. Arçelik ayrıca, Verimlilik İçin Birlik (U4E) projesi için Birleşmiş Milletler Çevre Programıyla (UNEP) işbirliği içindedir.
Arçelik; Kaynak ve Enerji Verimliliği Yardımıyla Sürdürülebilir Süreç Sektörü (A.SPIRE) üyesidir.
İklim Grubu liderliğinde faaliyet gösteren Enerji Üretkenliği 100 (EP100), sera gazı salımlarını azaltmak için enerji verimliliklerini geliştiren akıllı enerji alanında faaliyet gösteren büyüme odaklı bir grup şirketi bir araya getiriyor. Arçelik olarak EP100’e üye olmak için başvurduk ve 2030 yılına kadar enerji verimliliğimizi 2010 yılına kıyasla iki katına çıkarmayı taahhüt ettik.
Üyelerin listesini 2021 Sürdürülebilirlik Raporunda bulabilirsiniz.
Enerji Verimliliği Yasaları ve Düzenlemeleri
Her yıl, enerji müdürlerinin koordinasyonu altında birçok enerji verimliliği projesi yürütülür ve üretim temelli enerji tüketimi sürekli olarak azaltılır. Benzer biçimde, Arçelik işletmeleri de, enerji verimliliği kanununda şart koşulduğu üzere enerji tüketiminin ayrıntılarını her yıl mart ayında resmen ilan ederler.
Arçelik, çevreyle ve enerjiyle ilgili uluslararası direktiflerin Türk mevzuatına girmesinden çok önce bu direktiflere uyum sağlayan ilk şirket oldu.
Ürünlerin çevresel etkileri göz önüne alındığında enerji tüketimi ön plana çıkıyor. Arçelik; elektrikli ve elektronik ev eşyalarıyla ilgili AB direktifleri doğrultusunda az enerji tüketen ürünler tasarlayıp üretir. Türkiye’de yüksek enerji tasarruflu ürünler, AB’nin çevreci tasarım direktiflerinin Türk mevzuatına girmesinden çok önce piyasaya sunuldu.
Ozon tabakasını incelten kloroflorokarbon (CFC) gazlarını içermeyen buzdolabı üretimi için Montreal Protokolünde Türkiye’ye verilen süre 2006’da dolmasına rağmen Arçelik, bu tarihten çok önce 1995 yılında, kloroflorokarbon gazları içermeyen buzdolabı üreten ilk Türk ev aletleri şirketi oldu.
Arçelik, ürünlerinde enerji verimliliğine öncelik verir ve enerji etiketinde gösterilen en yüksek verimli enerji sınıfından daha da verimli olan ürünler üretir.
Tehlikeli Maddelerin Sınırlandırılması
Ürünle İlgili Kimyasalların Yönetimi
Arçelik’in Ürünle İlgili Kimyasalların Merkezi Yönetimi prosedürü, ulusal ve AB Yönetmeliklerine ve yasaklı ve/veya kısıtlanmış kimyasallarla ilgili diğer gereklilikleri sağlar. Ürünlerde kullanılan kimyasalların yönetimi, üretimin ana ögelerinden biri olduğundan, tüm üretimimiz, Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda (AEEE) Belirli Tehlikeli Maddelerin Kullanımının Kısıtlanması (RoHS), Kimyasalların Tescili, Değerlendirilmesi, Yetkilendirilmesi ve Kısıtlanması (REACH) gibi yasal düzenlemelere uygundur. Gelen malzemenin kalite kontrolünde tesislerimizdeki analiz cihazlarımızla RoHS testleri gerçekleştirir ve bağımsız kuruluşlardan test raporları talep ederiz.
Ürünle İlgili Kimyasalların Yönetim sürecinde aşağıdaki aşamalar izlenir:
-
Arçelik’te kimyasal yönetimine ilişkin yönetmeliklerdeki ve diğer gerekliliklerdeki değişikliklerin, redaksiyonların veya müşteri gerekliliklerinin yönetimi
-
Yönetmeliklerin ve diğer gerekliliklerin belirlenmesi, mevcut durumun değerlendirilmesi
-
Uyum planlarının tamamlanması.
Müşterilerimize çevre dostu ürünler sunuyoruz ve tedarikçilerimizin Arçelik Tedarikçi Portalında paylaşılan Arçelik Kimyasal Maddeler Yasaklı/Kısıtlı Kimyasal Maddeler Uyum Şartnamelerine uymalarını bekliyoruz. Bu konudaki farkındalık seviyesini artırmak için 2020’de yerli tedarikçilerimize kimyasal madde yönetimi konusunda eğitim verdik.
Arçelik A.Ş.’de Yasaklı/Kısıtlı Kimyasalların Yönetim sürecinde aşağıdaki aşamalar izlenir:
-
Yönetmeliklerin ve diğer gerekliliklerin belirlenmesi
-
Yönetmeliklere ve diğer gereksinimlere uyumun değerlendirilmesi
-
Tedarik edilen ham maddelere/bileşenlere/malzemelere uyumun değerlendirilmesi
-
Nihai ürünlerin değerlendirilmesi
-
Müşteri taleplerinin değerlendirilmesi
Kimyasal Uyumluluk
-
Arçelik A.Ş.’nin tüm faaliyet, ürün ve hizmetleri kapsamındaki kimyasal yönetimi konularıyla ilgili yönetmelikler ve diğer gereklilikler Çevre Departmanı tarafından tanımlanır.
-
Tanımlanmış yönetmeliklerin ve diğer gerekliliklerin güncelliği belirli gruplar aracılığıyla Çevre Departmanı tarafından takip edilir (T.C. Resmî Gazete, AB Resmi Gazetesi, AİHS vb.). Ön değerlendirme değişiklikleri Yeşil Kimya Ekibi üyeleriyle paylaşılır.
-
Fabrikalardaki ve müdürlüklerdeki ilgili departmana dair yeni gelişmeler Yeşil Kimya Ekibi üyelerine bildirilir.
-
Ürün kimyasallarıyla ilgili yönetmeliklere ek olarak, müşteri ve pazar talepleri Çevre Departmanı ve Yeşil Kimya Sorumluları tarafından takip edilerek değerlendirilir.
Yeşil Kimya Çalışma Grubu
Bugüne kadar yapılan toplantılarda, 2020’de üretimde kullanılan kimyasallara ilişkin düzenlemelerle bunların mevzuata uygunluğuna ilişkin riskleri ve fırsatları değerlendirildi.
Personel Eğitimi
-
Kimyasal eğitimler, kimyasalların sağlık ve güvenlik etkileri, tehlikeli kimyasalların sınıflandırılması ve işaretlenmesi, Malzeme Güvenliği Bilgi Formu (MSDS), kimyasalların depolanması, genel emniyet kuralları ve davranışları, çevre kazaları ve acil durumlar ile acil durumlar/acil durum tatbikatları, İSG kapsamındaki sorunları kapsar.
-
Yukarıda belirtilen genel bilgilerden tüm personel sorumludur ve eğitime katılır.
-
Kimyasallarla çalışanlar, genel bilgilere ek olarak iş ve operasyon talimatları ile uyulması gereken kurallar hakkında bilgilendirilir.
-
Eğitime katılımlar, İK sorumlusu ve ilgili birim sorumlusu tarafından kararlaştırılır.
-
Eğitime dahil edilecek bilgiler şirket, çevre ve İSG yetkilileri ve işyeri doktoru tarafından birlikte belirlenir.
Üretimle İlgili Kimyasalların Yönetimi
Üretimle İlgili Kimyasalların Yönetim sürecinde aşağıdaki aşamalar izlenir:
-
Yönetmeliklerin ve diğer gerekliliklerin belirlenmesi
-
Teknik şartnamenin hazırlanması.
-
Kimyasal Satın Alımı:
-
MSDS, Kimya ve İSG Mevzuatı ile Arçelik A.Ş. Kriterlerinin Ön Değerlendirmesi
-
Onay veya Ret bildirimi
-
Arçelik A.Ş.’de kimyasalların yönetimi:
-
Kimyasalların taşınması
-
Kimyasal envanter listesi
-
Kimyasal risk değerlendirmeleri
-
Kimyasalların etiketlenmesi ve işaretlenmesi
-
MSDS tedariki ve arşivlenmesi
-
Kimyasalların depolanması
-
Kimyasal tedarikçisi tarafından verilen eğitim
-
Çevre ve i̇ş kazası acil durum eylem planlarının hazırlanması
-
Kullanım
-
İmha/Bertaraf Etme
Özel Yaşam Döngüsü Yaklaşımı
(Ürün Etkileri)
Arçelik, çevreyi koruma konusundaki kararlılığı ve sürdürülebilirlik yaklaşımı doğrultusunda, yeni nesil süreçler sayesinde ürünlerinin yaşam döngüsü boyunca çevresel etkilerini en aza indirmeye ve değer zincirinin tüm aşamalarını etkin bir biçimde yöneterek çevresel ayak izini azaltmaya çalışır.
Sürekli büyüyen ve çevre dostu teknolojileriyle sektöre öncülük eden Arçelik, faaliyetlerinde döngüsel ekonomiye öncelik veriyor. Arçelik, ekonomiye geri dönüşümlü malzeme kazandırılması ve sınırlı doğal kaynakların verimli kullanılması için döngüsel ekonomi ilkeleri doğrultusunda sektöre önemli katkılarda bulunur. Üretim süreçlerinden kaynaklanan atıkların kaynağında azaltılması ve oluşanların da geri kazanılması, Arçelik’in entegre atık yönetimi yaklaşımının temel bileşenlerini oluşturur. Tüm fabrikalarda üretilen atıklar, atık türü ve yasal düzenlemelere uygun olarak ayrı ayrı sınıflandırılır, kaynağında ayrıştırılarak toplanır ve atık tipine göre geri kazanılır veya bertaraf edilir.
Arçelik’te, bir ürünün yaşam döngüsü süresindeki tüm çevresel yönleri ve etkileri göz önüne alınır. Özellikle Arçelik işletmelerinde gerçekleştirilen üretim aşamaları, bu aşamaların çevre üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla ayrıntılı olarak analiz edilir.
Arçelik, üretim tesislerindeki tüm üretim aşamalarının ve faaliyetlerinin çevresel yönlerini ve etkilerini ayrıntılı olarak belirler. Tanımlanan yönler, Arçelik Çevresel Risk Değerlendirme Metodolojisi kullanılarak değerlendirilir ve öncelikleri belirlenir.
Süreçlerin çevreye etkileri yedi kategoride sınıflandırılır:
-
Hava kirliliği
-
Su kirliliği
-
Toprak kirliliği
-
Ham madde tüketimi
-
Sera gazı etkileri
-
Gürültü kirliliği
-
Kötü koku
Arçelik sorumlu bir üretici olarak ürün ömürlerinin nasıl sonlanacağını önemser. Garanti altındaki ürünler Arçelik Yeniden Kullanım Merkezlerine getirilir. Burada ürünlerin yeniden kullanılabilen ve değerli parçaları ayrıştırılır ve üretimde değerlendirilmek üzere yeniden kullanıma girer. Tüketiciler tarafından artık kullanılmayan ürünlerin geri dönüşümü için geniş yetkili satıcı ve servis ağından yararlanan Arçelik, kendi geri dönüşüm tesislerinde ürünlerin yeniden kullanımını, geri dönüştürülmesini ve bertaraf edilmesini sağlar.
Sera gazı salımlarını 2006’dan itibaren hesaplayan Arçelik’in sera gazı salım değerleri 2010’dan bu yana ISO 14064-1 ve IPCC’ye göre bağımsız bir kuruluş tarafından “makul güvence” seviyesinde doğrulanıyor.
Bu doğrultuda, yeni yatırımlardan önce çevresel etki değerlendirmeleri gerçekleştirilir.
Çevre Eğitimi
Enerji, Salım ve Çevre Yönetimi performansının iyileştirilmesinde kilit unsur, farkındalık seviyesi yüksek, donanımlı çalışanlardır.
Eğitimlerimiz sadece çalışanlarımızı değil, aynı zamanda stajyerlerimizi, alt yüklenicileri ve proje dönemi boyunca çalışan personeli de kapsar. Çalışanlarımıza ve stajyerlerimize verilen oryantasyon eğitimlerinde, enerji, salım ve çevresel yönetim gibi konularda da bilgi aktarılır.
Satın Alma
Satın alma faaliyetleri için sürdürülebilir yaşam ilkesi çerçevesinde oluşturulan çevre kriterleri, tedarikçilere ve satın alınan malzemelere göre belirlenir ve tedarikçilerin bu kriterlere uygunluğu kontrol edilir.
Satın alınan malzemelerin çevresel uyumunun sağlanması için, endüstriyel gelişmeler düzenli olarak takip edilir ve RoHS, AEEE ve REACH gibi yasal direktifler ve düzenlemeler satın alma faaliyetlerine entegre edilir.
Tedarikçilerin çevresel performansları, incelemeler ve denetimlerle değerlendirilir. Daha az kaynak tüketen, daha çevre dostu ve yenilikçi ürünler için gerekli malzeme ve bileşenleri sağlayan tedarikçilerin, ArGe departmanıyla işbirliği içinde çalışması teşvik edilir ve tasarım projelerinde destek sağlamaları beklenir.
Tedarikçi kanalının oluşturduğu değer hakkında daha fazla bilgi için lütfen Tedarik Zinciri sayfasına bakınız.
Tüketici Hizmetleri
Tüketici Hizmetleri kapsamında ürünler, yetkili satıcının ürünü satışından tüketicinin kullanım noktasında kurulumlarına kadarki tüm süreç boyunca Merkezi Dağıtım Sistemiyle takip edilir. Araç takip sistemi desteğiyle ideal sayıda araç kullanılarak sera gazı salımları azaltıldı.
Ayrıca, Yetkili Satıcılarda ve Tüketici Hizmetlerinde servis ve bakım çalışmaları için salım değerleri daha düşük araçlar tercih edilir ve beş yıldan eski araçlar yenilenerek salımlar sürekli azaltılır.
Bu konuda, son kullanıcı olan tüketiciye ulaşan perakende satış kanalı dışında, profesyonel kanallarda da karar vericiler için B2B pazarlamaya ve hizmet altyapısına ihtiyaç duyulur.
Arçelik’te çevre yönetimi hakkında ayrıntılı ve kapsamlı bilgi için lütfen Arçelik Sürdürülebilirlik Raporlarına bakınız.